Search

Antiskalant Nedir?

14/04/2021

Antiskalant Nedir?

Ters osmoz gibi filtrasyon sistemlerinde membranın ham su tarafında bulunun yüzeyinde yoğunlaşan minerallerin kristalleşmesini geciktirmek için ham suya dozlanan kimyasal üründür. Böylece filtrelerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

Membranlar Neden Tıkanır?

Ters osmoz cihazlarını düşündüğümüzde, cihazın ilk aklımıza gelen görevi kötü kaliteli sulardan iyi kalitede su üretmektir. Ters osmoz cihazının diğer bir işlevi daha olduğuna değinmek istiyoruz; kötü kaliteli suları birkaç kat kadar konsantre ederek daha kötü su oluşturmak! İşte ters osmoz cihazının bu ikinci işlevini göz önüne aldığımızda ters osmoz membranlarının neden tıkandığını, bozulduğunu anlamamız kolaylaşır.

Sudaki bazı mineraller konsantre olunca katı kristal üretir: Kalitesi beğenilmeyen sularda ters osmoz tekniği ile düşük iletkenlikte, çok düşük sertlikte sular elde edilir. Ancak, ters osmoza giren ham su içindeki mineraller maalesef buharlaşıp kaybolmaz, tersine ters osmoz mebranlarının ‘ham su’ tarafında, diğer adı ile ‘kötü su’ tarafında konsantre olur ve konsantrasyon sınırı yükseldiğinde, su “doyuma ulaşır” bu sebeple mebranlar içinde katı kristaller oluşur ve mebranları tıkar.

Kristal oluşumunu önlemek için ters osmoz cihazına gelen ham su içine “antiskalant” dozlanır, antiskalant membran içinde minerallerin kristalleşmesini geciktirir.

Membranların Tıkanmasına Sebep Unsurlar Nelerdir?

Ancak, antiskalant dozaj pompasının arıza yapması, sigortasının atması veya antiskalant deposunda kimyasal tükenmesi gibi durumlarda membranların kristaller ile tıkanması kaçınılmaz olur.

Bunlarla beraber gereğinden fazla antiskalant dozlandığında membranın konsantre su tarafından yoğunlaşarak membranları tıkayabilir.

Koruyucu matuşlarının doğru monta edilmemesi, kartuş kalitesinin düşük olması, yüksek basınçta çalışması gibi kartuşlar bazı katıları kaçırır ve bu katılar membran içinde konsantre olur ve membran tıkanır.

Membranlarda Mikrobiyolojik Oluşumun Sebebi Nedir?

Ters osmoz gibi filtrasyon sistemlerinin membranları içinde mikroplar da ürer. Membran içine giren mikroplar konsantre edilmese dahi membranı tıkar. Hatta, membran katmanları aralarında bulundukları mikroskobik bir delikten membranın iyi su tarafına dahi mikroplar geçer ve burada üremeye devam ederler. Bunun sonucunda ters osmoz üretim suyunda mikrop görülür.

Ters ozmos membrane
Antiskalant Nedir? 2

Cemkimsan Kimya olarak geliştirdiğimiz ve fabrikamızda ürettiğimiz membran tıkanmalarını önleyen ve membranların faydalı ömürlerini uzatan antiskalant ürünlerimiz;

C-SCALANT 6080: Yüksek miktarda silis içeren suyla beslenen membranları koruyucu üründür. Membranların tıkanmasını önler, faydalı kullanım ömrünü uzatır

C-SCALANT 2005: Membranları koruyucu üründür. Membranların tıkanmasını veya kapasitesinin düşmesini önler, faydalı kullanım ömrünü uzatır

C-SCALANT 1085: Membranları koruyucu üründür. Membranların tıkanmasını veya kapasitesinin düşmesini önler, faydalı kullanım ömrünü uzatır. İçme suyu üretim tesislerinde kullanımı uygundur. NSF sertifikalıdır.

Tıkanan veya bakteri oluşan membranların temizliğinde kullanılan ürünlerimiz;

C-MEC 102: Asidik membran temizlyeici; kireç ve benzeri kirlilikler sebebiyle saf su üretim kapasitesi düşmüş membranların temizliğinde kullanılır. Düşük pH değerine sahip asidik bir üründür

C-MEC 100: Organik asidik membran temizlyeici kireç ve benzeri kirlilikler sebebiyle saf su üretim kapasitesi düşmüş membranların temizliğinde kullanılır. Düşük pH değerine sahip asidik bir üründür.

C-MEC 200: Bazik membran temizleyici; kolloidal ve benzeri kirlilikler sebebiyle saf su üretim kapasitesi düşmüş membranların temizliğinde kullanılır. Yüksek pH değerine sahip bazik bir üründür.

C-MEC 17https://cemkimsan.com.tr/c-mec-17/: Membran Dezenfektanı R.O membranlarında zaman içerisinde biriken biyolojik kalıntıları temizlemek için kullanılan membran temizleme kimyasalıdır.

Kaynak:

www.cemkimsan.com.tr/post/antiskalant-ve-membran-teknolojisi

www.suvecevre.com/edergi

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası; Su Elkitabı

Cemkimsan Kimya Dersnotları