Search

Bag Filtre

28/07/2022

Kapalı Devrelerde Bag Filtre Kullanımı

Kapalı devre sistemleri; aynı suyun sirküle ettiği, suyun buharlşama kaybı yaşanmadığı, blöf yapılmayan sistemlerdir. Kapalı devre içerisinde bulunan akışkan (genellikle su) ince tanecikli ve aşındırıcı partiküller içerir. Bu partiküller sistemde duruşlara ve bakım maliyetlerinin artmasına sebebiyet vermektedir. Bu partiküllerin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Genelde korozyon sonucu meydana gelen demiroksit depozitleridir. Ayrıca montaj esnasında meydana gelen birikinti ve kaynak çapakları bu depozitlere örnektir.

Askıda kalan demiroksit partikülleri ve diğer birikintiler pompa, vana, serpantin ve diğer aksamlarda çökeltiler meydana getirebilmektedir. Boru yüzeyinde biriken tabakalar sistemde depozit altı korozyonuna da sebebiyet vermektedirler. Özellikle ısıtma kazanlarında sistemin çalışması ile beraber kazan çamuru oluşumu görülmektedir. Bu depozitlerin de sistemden atılması gereklidir.

Kapalı devre koruma sistemlerinde öncelikle sistemin kimyasal olarak temizliği ve koruması yapılmalıdır. Özellikle demiroksit oluşumunu önlemek için ilk adım kimyasal şartlandırma olmakla beraber askıdaki partiküllerin sisteme zarar vermesini önlemenin en iyi yolu sisteme by-pass bag filtre kullanılmasıdır.

Bu tip filtrasyon sistemi sistem hacminin %5 -%10 kısmını üzerinden geçirir. Sistemde filtrenin tıkanması veya kirlenmesinin sistem işleyişine bir etkisi yoktur. Torba filtrenin zamanla temizlenmesi sistem içerisinde bulunan kirlilik ve çamurun atılmasını sağlayacaktır. Bag filtre sistemi temizlik aşamasında sistemden su kaybına yol açmamaktadır. Böylelikle kimyasal koruma yapılan kapalı devrelerde kimyasal kaybı da yaşanmamaktadır. Ayrıca su kaybı yaşanmadığından su ilavesiyle sisteme alınacak oksijenin de önüne geçilmektedir.

Değişik por aralıklarına sahip torba filtreler bulunmaktadır. Kapalı devrelerde 100 micron seviyesinden başlayarak 1 micron seviyesine kadar indirilebilmektedir. 25 micron seviyesi kapalı devreler için ideal seviyedir.

Bag filtre 304 baslanmaz çelik gövdeden oluşmaktadır. Torba filtresi polietlindir. Bag filtre kapasitesi sisteme göre özel olarak üretilmektedir.

Ayda bir ya da 15 günde bir kere temizlenmesi önerilmektedir. Kirilik durumuna göre daha sık aralıklarla temizlenebilinir.

İçerdiği manyetik rot sayesinde filtre tarafından tutulmayan ve metal partiküllerin mıknatıs özelliği ile tutunmasını sağlamaktadır.

Kapalı devre sisteminde bag filtre avantajları

– Sistemin temiz kalmasını sağlar

– Pompa ve ekipmanı korur

– Ani sistem duruşlarını önler

– Bakım ve enerji maliyetlerinin artmasını önler.

Bag filtre çalışma prensibi

Tesisat üzerinde bulunan sirkülasyon pompası çalışmaya başlayınca pompa öncesi ve sonrasında basınç farkı meydana gelmektedir.

Bag filtre bu basınç farkını kullanarak tesisatta filtrasyon işlemini gerçekleştirmektedir.

Sirkülasyon pompasından sonra su bag filtreye giriş sağlanır, bag filtrenin çıkışı sirkülasyon pompasına su geliş kısmına verilir. Bu şekilde sirkülasyon pompasında küçük bir su döngüsü sağlanır ve bag filtrede yer alan torba filtre ve manyetik rod sayesinde filtrasyon işlemi gerçekleştirilir.

kapali devre bag filtre kullanimi
Bag Filtre 2