Search

Merkezi Isıtma Sistemleri

21/09/2020

Klasik sıcak sulu ısıtma sistemleri standart olarak 90/70 derece santigrat su sıcaklıklarına göre tasarlanmaktadır. Zaman içinde yakıt maliyetlerindeki artışlar ve enerji tasarrufu konusunun önem derecesi ısıtma sistemlerinde verimi ön plana cıkarmıştır. Bu doğrultuda daha düşük sıcaklıkta 70/55 derece santigrat çalışan sistemler giderek yaygınlık kazanmaktadır. Bu sistemlerde düşük su sıcaklığına bağlı olarak verim yüksek olduğu gibi, konfor da daha yüksektir.

Bir sıcak su sistemi genel olarak sıcak su kazanı, su taşıyıcı borular, ısıtıcı elemanlar, sirkülasyon pompası, genleşme kabı, emniyet ventili, otomatik kontrol cihazları ve çeşitli donatım ve ara parçalarından oluşur.

Sıcak su kazanında üretilen sıcak su borularla ısıtılacak alanlara yerleştirilmiş radyatör,konvektör, sıcak hava apareyi gibi ısıtıcı elemanlara taşınır.

Suyun dolaşımı eski sistemlerde doğal olarak (graviteile), yeni sistemlerde ise daha ekonomik ve konforlu olduğu için sirkülasyon pompaları ile sağlanır. Sirkülasyon pompaları gidişe monte edilmelidir.

Sistemde mevcut suyun ısınması sırasında artan hacim,genleşme kabı adı verilen bir depoda toplanır , yine eski sistemlerde atmosvere açık inbisat tankı mevcutken yeni sistemlerde membranlı atmosfere kapalı genleşme tankı kullanılmaktadır.

Sıcak sulu sistemler çeşitli kriterlere Gore aşağıdaki sınıflara ayrılırlar:

a. Dolaşım şekline Gore; doğal dolaşım, pompalı dolaşım.

b. Uygulama büyüklüğüne Gore; kat kaloriferi,merkezi blok ısıtması, bölgesel ısıtma.

c. Genleşme kabına Gore; acık veya kapalı genleşme kabı.

d. Boru tesisatına Gore; tek borulu, çift borulu

e. Dağıtım ve toplama biçimine Gore; alttan dağıtma ve toplama, üstten dağıtma alttan toplama.

HW29 Feb 2017 shrunk
Merkezi Isıtma Sistemleri 2